INTENTION

Vad vill du med din roman? Varför ska jag läsa det?

Många manus som lämnas in till förlag är välskrivna, rättstavade, korrekturlästa, snyggt uppställda. Varje scen är gestaltad enligt konstens alla regler. Ändå blir de rakt av refuserade.

Jag får sådana manus i min hand. Läser och måste ställa frågan. Vad vill du med detta manus? Vad ska jag ta med mig?

För känslan förlaget får och som jag också får är att detta manus har ingen vilja.

Var tydlig.

Du vill gestalta människans dubbelnatur.

Du vill skriva en spännande deckare. Bra! Håll fast vid det? Segla inte iväg och börja fördjupa dig alltför mycket i karaktärernas psykologi.

Detta är en risk om du sitter i en skrivgrupp. Dina läsare där kommer att börja undra. Men hur kändes det för X? Hur kändes det för Y? Hur var hans barndom? Och risken är då stor att när du börjar ge de svaren då tappar du bort vad den här romanen ville säga. Och tänk på att det bara är bra om läsaren inte får svar på alla frågor, det innebär att hen går omkring och tänker på den, fantiserar.

Jag har följt manus. Illa stavade, tveksam grammatik. Men grundhistorien, intentionen har varit glasklar. Och manuset har antagits och blivit utgivet.

Så om du nu inte ger ut på eget förlag:

Att lägga ut pengar på korrekturläsning eller redigering av ditt manus är bortkastade pengar. För är ditt manus inte tydligt i vad det vill, så kan ingen korrekturläsning och redigering avhjälpa det.

Men är den tydlig i sin vilja, så finns det på förlagen proffs som redigerar och korrekturläser ditt manus.

Viktigt att tänka på är att det kan ta tid innan du blir klar över din intention. Du börjar på en historia, så är det ofta för mig, jag skriver. Jag famlar. Och först en bra bit in i arbetet förstår jag vad intentionen är. Som i min roman: ”Glöm inte kannibalerna”.

Att orden, dess makt, är större än människan som uttalar dem.

Låter flummigt, men för mig blev det glasklart vad jag ville romanen. Och detta var helt nödvändigt för att jag skulle kunna slutföra manuset.

Så stanna då och då under skrivandet upp och försök koka ner din roman till ett par meningar. Vad är den för dig?