Att hinna skriva - den egna processen

 

Att skriva en bok, en roman, en novellsamling, diktsamling tar tid. För att nå hela vägen fram måste du dessutom skriva den inifrån. Alltså du måste vara i materialet. Du måste känna med din karaktär. Vara mitt inne i den problemställning du vill gestalta. Inte redigera, beskriva det utifrån som om det är en uppsats du rättar.

Och som sagt tid. Det är nyckelordet. Talang är överskattat. Talang kan ta dig långt, men på bara talang skriver du inte en roman. Det är arbete. Det är omskrivningar. Det är att börja om. Det är brottas med sina karaktärer. Det är att lösa problem som dyker upp under vägen. Intrig-problem. Trovärdighets-problem etc.

Nobelpristagaren Isaac Bashevis Singer svarade på frågan om vad som krävs för att bli en stor epiker. "Gott sittfläsk och en stor papperskorg."

Som allt annat som är viktigt för dig så måste du välja det. Om det är viktigt att träna och du vill nå resultat kan du inte bara gå då och då och träna. Du kommer inte att nå resultat. Samma sak skrivande. Du måste välja skrivandet. Säga till dig själv att detta är viktigt.

Livet är fullt av åtaganden. Arbete och vänner och familj och relationer. Så är det. Men det finns alltid något man kan välja bort. En del författare har skrivit sina första böcker under en timme varje morgon. Klivit upp innan familjen och satt sig. Andra bokat av en timme eller två, tre kvällar per vecka. Inte mycket kan tyckas. Men på ett år blir det mycket skrivtid. Och du får en kontinuitet. Det är viktigt. Att när du slutat skriva för dagen vet du när du ska sätta dig nästa gång. Du kan ge dig själv uppdrag. Mata in i huvudet. Nästa gång jag skriver ska jag skriva den där replikväxlingen. Lösa ingången till den där scenen. Klura ut hur det kommer sig att A och B träffas. Min och andras erfarenhet att mycket av skrivandet sker då man inte skriver.

Om du inte vet när du hinner skriva nästa gång, utan tänker att det får bli när det blir så lämnar du textens värld. Nästa gång du sätter dig, måste du börja med att ta dig in i texten. Bara det tar timmar.

En del säger att de vill kunna ha ograverad tid, en vecka, tre månader. Ja, men det är få förunnat.

Gör en dygd av nödvändigheten. Hur ser din tillvaro ut? Var har du luckorna? Även om de bara är en halvtimme, var ligger de. Det finns författare som vittnat om att de skrivit sina första böcker på kvartar. Stulit en kvart här, en kvart där. Är du inställd på det så är erfarenheten: Det går. Man hittar ett sätt att arbeta. Och tricket är att inte skriva på romanen. Du ska skriva scenerna. En roman består av scener. En bra roman av bra scener. Helheten, bygget, kompositionen, det kan du grunna över när du har tid. Det kan du ta en semestervecka för att strukturera upp. Men när du ska vara i din vardag och skriva. Tänk scener. Lätta att överblicka. Möjliga att göra klart på en eller två sittningar.