Skriv och res: Barcelona.

Vi går runt i Barcelona, letar reda på historiska platser, annorlunda barer och caféer, små torg, undanskymda parker. Där på plats skriver vi, samlas så i en park eller på en uteservering och går igenom det vi skrivit, går vidare till nästa plats.

Måndag 13/6

11.00 – 13.00: Vi träffas i skolans lokaler, går igenom veckans schema och får råd om vad man inte bör missa i Barcelona och vad man kan undvika. Föreläsning om att fånga platsen ande.

14.30 – 17.30: Vi går runt i de Gotiska kvarteren. Skrivövning: Platsens ande. Vi avslutar på en uteservering i närheten av katedralen.

Tisdag 14/6

Samling redan 9.30.

10.00 – 13.00: Vi åker upp till Tibidabo med dess magnifika utsikt över Barcelona. Föreläsning: Att fånga in de stora vyerna. Skrivövningar och redovisning på plats.

16.00 – 19.00: Samling på skolan. Föreläsning att använda alla sinnen. Sedan besöker vi Bouquerian. Matmarknaden. Skrivövning: Platsens doft och smak. Vi samlas på någon uteservering eller uteplats i Raval. Går igenom övningarna. Planerar för onsdagen.

Onsdag 15/6

Förmiddagen individuell övning som vi kommit överens om dagen innan. Ni åker ut till en plats ni själva valt. Skriver. Som Parc Guell, Picasso-museet, Born-kvarteren, Sagrada de Familia eller annat.

17.00. Vi samlas i skolans lokaler, går igenom övningarna. Föreläsning: Att utifrån en plats gestalta människoöden. Vi åker därefter till konstnärs- och studentkvarteren Gracia. Övning. En kärlekshistoria som utspelar sig i Gracia.

21.00 och framåt. Gemensam middag för de som önskar. Obs! Ingår ej i priset.

Torsdag 16/6

10.00 – 13.00 Montjuic-bergen och besök på Miro-museet (Inträde ingår). Föreläsning: Att ur ett befintligt konstverk, till exempel en målning, skapa ett nytt verk, i vårt fall en text. Vi redovisar.

15.00 och framåt. Vi samlas på den klassiska jugendbaren Los cuatro gatos (De fyra katterna) inte så långt från skolan. Här satt de, Dali och Picasso och absurdisterna. Vi samtalar om texter, om det vi skrivit och tänkt. Tar ett glas vin eller en kaffe.

Fredag 17/6.

10.00 – 13.00. Vi samlas på skolan. Föreläsning om att skriva om havet och havets betydelse för litteraturen. Därefter går vi gemensamt ner till stranden. Skriver texter och återsamlas och går igenom dem.

15.00. Vi samlas på ett café nära stranden i Barcaloneta för en avslutning.


Kursen hålls i samarbete med Internationella Skolorna i Barcelona, de har sina lokaler på Via Laietana 45. Fem minuter från Plaza Cataluna.

Jag som håller i kursen heter Erik Grundström och är författare, har publicerat fyra romaner, en novellsamling, en scenpjäs och här i vår utkommer jag med en bok om att skriva. Att leka Gud. Och jag har arbetat med skrivarkurser sedan 1994 och har till dags dato hållit ett tiotal kurser i Barcelona.

Anmäler dig gör du genom mail till erik.grundstroem@gmail.com. I kurspriset på 4.900:-. Ingår själva kursen, inträden på muséer och biljetter till metron. Men inte mat och dryck eller resa och uppehälle. Norwegian, Vueling med flera flyger billigt och är du ute i god tid finns också hotellrum till bra pris. Avenida Media som förmedlar lägenheter är svenskdrivet.